Масниця – старовинне свято! Ма́сниця, або Масляна, Запусти, Пу́щення, Сиропу́ст, Колодій, Сиропу́сний тиждень, Си́рна седмиця, – найдавніше свято, що відзначається протягом тижня перед Великим постом.
Традиції Масниці сягають своїми коренями в далеке язичницьке минуле. Вважається, що воно зародилося на території нашої держави ще в дохристиянські часи, приблизно з ІV столітті н. е. Здавна на Масницю наші предки вшановували бога Сонця Ярилу та бога опікуна худоби Велеса.
Обрядова їжа на Масницю – вареники з сиром і сметаною й гречані млинці на маслі або на смальці – символізувала сонце, місяць та настання весни. Тож люди намагалися як найкраще «провести зиму» та «зустріти весну», щоб весь рік був щасливим і врожайним.
Свято закінчення зими і початку весни відоме майже всім європейським народам, тільки з різними назвами: у чехів це свято називається Менсопуст, у словаків – Фашіанг, у поляків – Запусти.
Цікавим фактом є те, що гучні святкування напередодні посту популярні також в інших християнських країнах.
Цього року Масниця завітала до нас у понеділок, 20 лютого, й триватиме до 26 лютого включно.
Про традиції святкування Масляної в Україні та різних країнах світу здобувачі освіти Слов’янської спеціальної школи № 23 Доноблради разом із педагогами Вікторією Коваленко і Людмилою Гладиш підготували цікавий відеоролик. Вітаємо всіх зі святом приходу весни! Нехай зима забере з собою всі негаразди, а весна принесе Перемогу і добробут нашій любій країні!